Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

A TÁRKI és a Századvég előrejelzése a 2002 évi választások első fordulójára

Adataink alapján teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a választások első fordulójában a részvételi arány meghaladja az 1998-as szintet és elképzelhető, hogy magasabb lesz, mint a legutóbbi három választáson bármikor is volt. A legvalószínűbbnek azonban azt tartjuk, hogy a szavazópolgárok hatvanhárom százaléka (több, mint ötmillió fő) fog részt venni a választások első fordulójában.

A területi listákra leadott szavazatok országos megoszlását illetően szakértői becslést készítettünk. Ennek során a TÁRKI által a választások előtt két héttel mért adatokat, ezek statisztikai hibáját, valamint a négy legnagyobb közvélemény-kutató intézet hosszútávú adatsoraiból kirajzolódó tendenciákat vettük figyelembe.

Ennek alapján a Fidesz-MDF lista várható szavazatarányát 44-48 százalék közöttire, az MSZP lista várható szavazatarányát 36-40 százalék közöttire becsüljük. Ezt figyelembe véve azt várjuk, hogy a FIDESZ-MDF nyeri a választások első fordulóját. A Századvég és a TÁRKI mandátumszimulációs vizsgálatai alapján feltételezzük, hogy az első fordulós pártlistás különbségekből adódóan a választásokon a FIDESZ-MDF lista nagy valószínűséggel több mandátumot szerez, mint az MSZP és ez minden jel szerint elég lesz a parlamenti mandátumok többségének elnyeréséhez.

A kis pártok esetében közvélemény kutatásaink az utóbbi hónapokban enyhén növekvő támogatottságot mértek. Összességében azt feltételezzük, hogy az SZDSZ öt-hét százalékos eredménnyel bekerül a parlamentbe. A MIÉP esetében a bekerülés esélye erősen függ a részvétel nagyságától. Hatvan százalék alatti részvétel esetén a MIÉP jó eséllyel eléri az ötszázalékos határt, hatvanöt százalék feletti részvételnél nagy valószínűséggel nem kerül be a parlamentbe. Szakértői becslésünk bizonytalan abban a tekintetben, hogy mi történik hatvan-hatvanöt százalékos részvétel esetén. A Centrum Párt és a Munkáspárt nagy valószínűséggel nem éri el a bekerülési küszöböt, más párt pedig területi listán biztosan nem jut a parlamentbe.

A biztos szavazó pártválasztók megoszlása a 2002. március 19.–24. között végzett adatfelvétel alapján Szakértői becslésen alapuló előrejelzés a pártlisták támogatottságára

%

Ezer fő

FIDESZ–MDF 47    44-48    2250-2450   
MSZP    37    36-40    1850-2055   
SZDSZ    5    5-7    250-350   
MIÉP    3    3-6    150-300   
Munkáspárt    3    3-4    150-200   
Centrum Párt    3    3-4    150-200   
FKGP    1    0-1    0-80   
Egyéb    1    0-1    0-80   


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ