Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 
[an error occurred while processing this directive]

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Egészségügy - cseh, lengyel, magyar és szlovák szemmel

A szlovákok a leginkább elégedetlenek és a csehek a legelégedettebbek hazájuk egészségügyi rendszerével Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát összevetve. A magyarok egyötöde sorolható az elégedettek közé, és közel 40%-uk az elégedetlenek táborába - derül ki a 2005. decemberében négy közép-kelet-európai országban végzett közvélemény-kutatás eredményeiből. A kutatást Magyarországon a TÁRKI végezte 1000 fős mintán, mely a felnőtt korú lakosságot nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség tekintetében reprezentálja.

A csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok véleménye a hazájukban működő egészségügyi rendszerről nagy eltéréseket mutat. Míg a csehek összesen 30%-a többé-kevésbé elégedett a cseh egészségüggyel, és körülbelül ugyanennyi az elégedetlenkedők aránya, addig a szlovákok mindössze egytizede vélekedik erről a kérdésről pozitívan, és több mint felük inkább vagy nagyon elégedetlen. A magyarok és a lengyelek a "középmezőnybe" tartoznak: A magyarok 22%-a és a lengyelek 25%-a ítélte meg többé-kevésbé pozitívan hazája egészségügyi rendszerét míg a magyarok 39, a lengyeleknek pedig 46%-a volt elégedetlen.(1. sz. ábra)

1. ábra: Elégedett-e hazája egészségügyi rendszerével?(%)
1. ábra: Elégedett-e hazája egészségügyi rendszerével?(%)
Forrás: TÁRKI-CEORG, 2005. december

A 2005-ös évet tekintve a csehek, a magyarok, és a lengyelek közel fele nem érzékelt változást az egészségügyi szolgáltatások minőségében, míg a szlovákok alig több mint fele vélekedett így. Összhangban a jelenlegi helyzet értékelésével, a szlovákok értékelték legnagyobb arányban negatívan az elmúlt évet: Minden második szlovák válaszadó szerint (kis mértékben vagy jelentősen) romlott az egészségügy teljesítménye. A lengyelek, magyarok és csehek nagyjából egyező arányban, körülbelül egyharmadnyian értékelték az elmúlt év változásait negatívan. (Az egészségügy javulását a lengyelek 8, a szlovákok 10, a csehek 14 és a magyarok15%-a érzéklete 2005-ben.) (2. sz. ábra)

2. sz. ábra: Hogyan alakult a cseh/ magyar/ lengyel/szlovák egészségügy teljesítménye az elmúlt egy évben?(%)
2. sz. ábra: Hogyan alakult a cseh/ magyar/ lengyel/szlovák egészségügy teljesítménye az elmúlt egy évben?(%)
Forrás: TÁRKI-CEORG, 2005. december

Simonovits Bori
TÁRKI Rt. n)