Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Madárinfluenza

Leginkább a szlovákok és a csehek tartanak a madárinfluenza veszélyeitől, és a magyarok érzik magukat a legnagyobb biztonságban. A magyarok túlnyomó többsége szerint a kormány eleget tesz azért, hogy az ország felkészült legyen egy esetleges madárinfluenza járvány kitörésére – derül ki a 2005. novemberében négy közép-kelet-európai országban végzett közvélemény-kutatás eredményeiből. A kutatást Magyarországon a TÁRKI végezte 1000 fős mintán, mely a felnőtt korú lakosságot nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség tekintetében reprezentálja.

Míg a csehek és a szlovákok döntő többsége szerint a madárinfluenza kisebb-nagyobb mértékű veszélyt jelent országuk lakóira (77 illetve 83%), addig a magyarok és a lengyelek ezt a veszélyforrást kisebb mértékben érzékelik (59 illetve 62%). A magyarok és a lengyelek nagyjából egyharmada szerint egyáltalán nem jelent a madárinfluenza fenyegetést, a csehek és a szlovákok mindössze 15 illetve 12 százaléka vélekedik így. (1. sz. ábra)

Ön szerint a madárinfluenza fenyegeti-e az ország lakosságát? (%)
1. ábra: Ön szerint a madárinfluenza fenyegeti-e az ország lakosságát? (%)

A madárinfluenza kérdése erősen foglalkoztatja Magyarország és a környező országok lakosságát, a kormány tevékenységét azonban sokan nem tudták megítélni ebben a kérdésben: Míg a megkérdezettek több mint 90 százaléka véleményt formált a madárinfluenza veszélyének kérdéséről (ld. 1. ábra), hazájuk felkészültségének megítélésére a csehek mindössze kétharmada, a szlovákok és a lengyelek négyötöde, míg a magyarok 86%-a vállalkozott. Míg a magyarok kétharmada, a szlovákok és a lengyelek mindössze egyharmada, és a csehek kevesebb mind egyharmada elégedett kormánya felkészültségével egy esetleges madárinfluenza járvány kitörése esetén. (2. ábra)

Eleget tesz-e a kormány azért, hogy az ország felkészült legyen a madárinfluenza járvány esetleges kitörésére? (%)
2. ábra: Eleget tesz-e a kormány azért, hogy az ország felkészült legyen a madárinfluenza járvány esetleges kitörésére? (%)

A húsfogyasztási szokások változásában nincs lényeges eltérés a vizsgált országok között: a válaszadók körülbelül négyötöde nem változtatott baromfifogyasztási szokásain, és elhanyagolható azok aránya, akik a madárinfluenzától tartva teljesen felhagytak a baromfifogyasztással: Lengyelországban 1%, Szlovákiában 2%, Magyarországon 3% Csehországban pedig 4%.

Az „óvatos fogyasztók” aránya, azaz akik csökkentették a fogyasztást abban a két vizsgált országban a legnagyobb, ahol a legmagasabb szintű veszélyérzet tapasztalható (Csehországban 20% és Szlovákiában 18%).

A madárinfluenzáról szóló híradások hatására csökkentette-e Ön a baromfihús fogyasztását vagy sem? (%)
3. ábra: A madárinfluenzáról szóló híradások hatására csökkentette-e Ön a baromfihús fogyasztását vagy sem? (%)

Simonovits Borbála
TÁRKI Rt.