Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 
TÁRKI Zrtnclude virtual="/kozvelemeny/end.rxml" -->

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Rendet!

Egy mostanában közreadott, tizenhárom kelet-európai országra kiterjedő kutatás eredményei szerint az Európai Unióhoz csatlakozott nyolc országban a megkérdezettek kisebb, a csatlakozásra váró két országban (Románia és Bulgária), illetve Ukrajnában, Oroszországban és Fehéroroszországban a megkérdezettek nagyobb hányada megvalósítaná a „rendpártiság” egyes formáit.

1. ábra: A parlamenti demokrácia megváltoztatásának három módjával egyetértők aránya tizenhárom kelet-európai országban (%)
A parlamenti demokrácia megváltoztatásának három módjával egyetértők aránya tizenhárom kelet-európai országban (%)

Katonai hatalomátvételt csak nagyon kevesen akarnak, de a szocializmust minden hatodik EU-s és minden harmadik EU-n kívüli állampolgár visszasírja. Minden negyedik EU- tagállambeli, és közel minden második EU-n kívüli ország válaszolója egy diktátort látna szívesen a mai kormányzat helyén.

Természetesen az egyes országok között nagyok az eltérések a három rendpárti alternatíva támogatottságában. A katonaságot a legtöbben Bulgáriában (13%) látnák szívesen a mai kormányzat helyett. A kommunizmus Oroszországban a legnépszerűbb alternatíva (42%), de két Európai Uniós ország is van, ahol ezt a megoldást a megkérdezettek negyede kedvelné (Szlovákia 28%, Lengyelország 24%). Diktátorra legtöbben Fehéroroszországban vágynak (63%), de a lengyelek és az ukránok közel fele (48% és 42%) is egy zsarnokot látna szívesen a mai kormányzat helyén.

Magyarországon nem népszerű a katonai megoldás (1%), de a kommunizmus, illetve a zsarnokság rendjét alig kevesebben választanák, mint a többi kelet-európai EU ország átlaga (14% és 21%).

Sik Endre
TÁRKI Rt.