TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

A TÁRKI előrejelzése a parlamenti választások első fordulójának területi listás eredményeire

· Csökken a bizalom
[2007. I. 08.]

Az elmúlt hat évben a lakosság részéről nőtt a bizalom a bíróságokkal szemben és csökkent a politika szereplőivel kapcsolatban – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI vizsgálat magyarországi idősoros eredményéből.

» részletek

· A TÁRKI 2006. decemberi pártpreferencia kutatás eredményeiről
[2006. XII. 20.]

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás novemberi eredményei szerint a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben továbbra is nagy.

» részletek

· Zöld út a magántőkének az egészségügybe?
[2006. XII. 08.]

A magyar, a szlovák és a lengyel lakosok legalább fele nem zárná ki a magántőke bevonását az egészségügyi ellátás fontosabb területeiből - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI vizsgálat legfrissebb eredményeiből.

» részletek

· A TÁRKI 2006. novemberi pártpreferencia kutatás eredményeiről
[2006. XI. 22.]

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás novemberi eredményei szerint a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben továbbra is nagy, azonban a FIDESZ támogatói tábora kismértékben csökkent az elmúlt hónapokban.

» részletek

· Megjelent az Internet.hu: A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 3. című szerkesztett tanulmánykötet.
[2006. XI. 20.]

internet_hu_small (3K)A World Internet Project (WIP) magyarországi kutatása évente monitoring jelleggel vizsgálja a világ számos országában a lakosság körében az internet terjedésének társadalmi hatásait, valamint azt, hogy mely társadalmi és gazdasági tényezők befolyásolják az új technológiák elterjedését. Ebben a kötetben, ami immáron a harmadik a magyarországi WIP-kutatásokhoz kapcsolódó írásokat egybegyűjtő kiadványok sorában, a fenti témakörből kikerült írásokat teszünk közzé.

» tovább

· Megjelent a Társadalmi Riport 2006
[2006. XI. 20.]

trip2006_small (5K)Megjelent az 1990-ben indított, kétévenként megjelenő Társadalmi Riport tanulmánykötet-sorozat legújabb, immáron kilencedik kötete. A Társadalmi Riport 2006 a korábbi évekhez képest, sajátos társadalmi, történelmi helyzetben látott napvilágot: a negyedik szabad parlamenti választások évében, valamint két évvel az az ország Európai Unióhoz való csatlakozása után.

» tovább

· Nagyfokú bizalom az orvos által felírt gyógyszerek iránt
[2006. XI. 13.]

A felnőtt magyar lakosság harmada sosem aggódik az orvos által felírt gyógyszerek mellékhatásai miatt; tíz lakosból heten az előírás szerint kiváltják és be is szedik őket, valamint a lakosság fele egészségi probléma esetén mindig az orvos által felírt gyógyszert választja. Ezek az eredmények az európai országokban tapasztalt átlagokat tükrözik, azonban a huszonnégy vizsgált ország közül nálunk érzékelhető egy nagyobb ragaszkodás az orvosokhoz és azok által felírt gyógyszerekhez - derül ki a TÁRKI 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatából.

» részletek

· A TÁRKI 2006. októberi pártpreferencia kutatás eredményeiről
[2006. X. 25.]

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás októberi eredményei szerint a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben továbbra is nagy, azonban az előző hónaphoz képest a FIDESZ és a Magyar Szocialista Párt támogatottságának különbsége jelentősen csökkent.

» részletek

· Valójában mennyi közpénzt költünk Magyarországon gyógyszerekre?
[2006. X. 25.]

A magyar közfinanszírozott gyógyszerkiadások növekedési üteme elmaradt az EU-ban általában tapasztalttól. Kedvezőtlen tendencia azonban, hogy 2000 óta a kiadások folyamatosan emelkednek, és 2005-ben – a kissé meredekebb növekedés eredményeképpen – a közfinanszírozott gyógyszerkiadások reálértéken 175%-ot értek el az 1993-as bázisévhez viszonyítva. Nemzetközi összehasonlításban a magyar közfinanszírozott gyógyszerkiadások nem tekinthetők kiemelkedően magasnak, mert összehasonlítható értéken a magyar kiadások alacsonyabbak voltak, mint az EU átlaga, és annak GDP-beli aránya a hasonló gazdasági fejlettségű európai országok közül a legkisebb volt az utolsó összehasonlítható évben, 2002-ben.

» részletek (pdf)

· Áldozattá válás Magyarországon és Európában
[2006. X. 20.]

Minden ötödik felnőtt magyar lakos vált az elmúlt 5 évben betörés, lopás vagy erőszakos bűncselekmény áldozatává, ezzel az aránnyal az európai átlagot képviseljük – derül ki a 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatból, amelyben Magyarországon kívül még huszonhárom ország vett részt.

» részletek

· www.tarsadalomkutatas.hu
[2006. X. 17.]

www.tarsadalomkutatas.hu lesz a címe, annak a portálnak és elektronikus piactérnek, melyet a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. fejleszt együttműködésben a Magyar Szociológiai Társasággal (MSZT) és a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetével. A fejlesztést a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) Információs társadalom és gazdaságfejlesztés előirányzat támogatja.

» részletek

nft logo

· A visegrádi országok lakosainak véleménye a libanoni konfliktusról
[2006. X. 06.]

Minden harmadik magyar felnőtt kizártnak tartja, hogy békében éljenek egymás mellett az arab országok és Izrael, és hasonlóan pesszimista a többi visegrádi ország lakossága is: mind a négy országban a libanoni konfliktus kitöréséért túlnyomó részt mindkét felet felelősnek tartják – derül ki egy közép-európai összehasonlító vizsgálat, a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI vizsgálat legfrissebb eredményeiből.

» részletek

· Changing Roles 2005
[2006. V. 2.]

Changing Roles 2005 2006. márciusban jelent meg a Changing Roles. Report on the Situation of Women and Men in Hungary 2005 angol nyelvű kötet az UNIFEM támogatásával a TÁRKI Zrt. kiadásában. Olvasson bele megújult angol honlapunkon.

» tovább

Google

Fókusz Online internetes áruház CEORG

Közvélemény- és piackutatás | Adatbank | Társadalomkutatás | Kiadványok | Magunkról | In English