2016.07.27.

TÁRKI: Továbbra is biztosan vezet a Fidesz

A kormánypártok és a Jobbik szavazótáborainak kismértékű növekedése mellett a szavazói aktivitás is erősödött valamelyest az elmúlt negyedévben. Összességében továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Fidesz előnye – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásából.



A kormánypártok vezető pozícióját továbbra sem veszélyezteti a többi parlamenti párt, sőt az abszolút többség határán mozgó Fidesz áprilishoz képest kismértékben még növelni is tudta szavazótáborát. Ugyanakkor az őt követő Jobbik is hasonló mértékben bővült, így a különbség nem nőtt. Eközben az MSZP leszakadóban van, különösen a pártválasztókra vetített adatok alapján. Ha az összes baloldali parlamenti párt szavazóit összesítjük, akkor azt látjuk, hogy a Jobbik és a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM) összesen is közel annyit tesznek ki, mint a Fidesz-KDNP egyedül. Az LMP tartósan a bejutási küszöb környékén teljesít, és az utóbbi hónapokban az egyes pártok konkrét arányát aktuálpolitikai események mozgatják.

Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal növelte népszerűségét áprilishoz képest: előbbi 27%-ról 30%-ra, utóbbi 11%-ról 14%-ra nőtt. A pártválasztók körében is hasonló mértékben, 2-2 százalékponttal változott a kormánypártok és a Jobbik szavazóinak aránya, 47%-ról 49%-ra és 20%-ról 22%-ra. A szocialista párt támogatottsága viszont inkább csökkent: a teljes népesség körében 10%-ról 8%-ra, a pártválasztók körében pedig 18%-ról 13%-ra.

A többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága júliusban változatlan: a teljes népesség körében a DK 5 százalékon, az LMP 3 százalékon, az Együtt 1 százalékon, a PM pedig 0%-on áll, a pártválasztókon belül pedig a DK 8 százalékot, az LMP 4 százalékot, az Együtt 2 százalékot, a PM pedig 1 százalékot kapna.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a pártot nem választók aránya 5 százalékponttal, az áprilisi 43%-ról 38%-ra csökkent, azaz valamelyest aktivizálódott a valamilyen okból passzívak tábora. Mindez elsősorban a pártpreferenciájukat titkolók, azaz a nem válaszolók arányának csökkenésének köszönhető. A csökkenés ellenére tízből közel négy szavazó nem tud pártot választani vagy nem árulja el preferenciáját, így továbbra is ez a legnépesebb szavazói csoport Magyarországon.

A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2016. július 15. és 24. között zajlott 999 fős országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás