2015.07.29.

TÁRKI: Befagyott pártpreferenciák

A nyári hőség ellenére befagytak a politikai pártpreferenciák a tavaszi eredményekhez viszonyítva. Az elmúlt negyedévben egyetlen parlamenti párt támogatottsága sem mozdult el számottevően, se fel, se le, egyedül a bizonytalan szavazók arányának növekedése emelhető ki – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásából.
A legutóbbi, áprilisi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában csak a statisztikai hibahatáron belüli, nem szignifikáns erősségű elmozdulásokat találunk, azaz valójában egyetlen párt táborának méretében sem történt változás.




A teljes népességen belül a kormánypártok áprilisban 23%-os, júliusban 22%-os támogatottságot élveztek, míg a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Jobbik, 14%-os áprilisi és 13%-os júliusi eredménnyel. A baloldali kihívók támogatottsága is stagnál: az MSZP-é az áprilisi 10%-ot követően júliusban 11%, a Demokratikus Koalícióé 5% után 4%, az Együtté és a Párbeszéd Magyarországé külön-külön 1% mind tavasszal, mind pedig most nyáron. Az LMP áprilisban 2%-nyi, júliusban 3%-nyi szavazót gyűjtött. Egyéb pártok összesen 2%-nyi szavazatot kaptak áprilisban, és 1%-nyit ebben a hónapban. A teljes népességen belül csak a bizonytalanok aránya mozdult el, mégpedig a növekedés irányába: áprilisban a választók 40%-a, júliusban viszont már 45%-a nem tud vagy nem akar választani a jelenlegi pártkínálatból.

A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP az április 38% után júliusban 39%-ot, a Jobbik pedig mindkét hónapban 24%-ot kapna egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson. A baloldali pártok közül az MSZP tavasszal 17%-ot, most 19%-ot érne el a pártválasztók körében, a Demokratikus Koalíció 9% után 8%-ot, az Együtt Magyarországért 1%-ot követően 2%-ot, a Párbeszéd Magyarországért pedig maradt 1%-on; eközben az LMP az április 5% után júliusban 4%-on áll. Egyéb pártok áprilisban összesen 4%-nyi szavazatot kaptak volna, ami júliusra 2%-ra csökkent.

A TÁRKI legközelebb 2015 őszén fogja közölni a pártpreferencia mérésének eredményeit.
A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2015. július 17. és 24. között zajlott 1001 fős országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.


TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás