2014.09.22.

TÁRKI: Kis változások a pártpreferenciában

A TÁRKI havi rendszerességgel végzett pártpreferencia vizsgálata szokás szerint egy „most vasárnapi” parlamenti választásra kérdez rá, tehát az önkormányzati választásokra vonatkozóan nincs előrejelző értéke. Adataink szerint az erőviszonyok ugyan stabilak, de kisebb kilengések történtek a legutóbbi, júliusi kutatás óta. Az elmúlt két hónap nyertese az MSZP és a DK, míg a Fidesz-KDNP és a Jobbik a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében inkább csökkent.
Az egyes pártok támogatottsága kismértékben változott az elmúlt két hónapban. A Fidesz-KDNP tábora a teljes népességen belül a júliusi 34%-ról 31%-ra csökkent, ami a pártválasztók körében 55% után ebben a hónapban 54%. Az MSZP a teljes népesség 10%-ának szavazatát bírja szeptemberben (júliusban 9%-ot kapott volna), a pártválasztók körében viszont a júliusi 15%-ról 18%-ra emelkedett. A Jobbik támogatottsága júliusban 10%, szeptemberben 8% volt a teljes népességen belül, míg a pártot választók között 16% után 15%.


Ami a kisebb parlamenti pártokat illeti, az LMP a teljes népességen belül 2%-on maradt, míg a pártválasztók körében a júliusi 3%-ot követően 4%-on áll. A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül 2%-ról 4%-ra, a pártválasztókon belül 4%-ról 6%-ra növelte táborát. Az Együtt-PM a teljes népességben 4%-os július után 1%-os szeptemberben, míg a pártválasztók között 6%-ról 3%-ra csökkent a támogatottsága.

Az előbbi változások felnagyítva látszanak a biztos szavazó pártválasztókra vetítve, hiszen a kormánypártok tábora a júliusi 59%-ról 53%-ra csökkent szeptemberre, és szintén csökkent a Jobbik népszerűsége: 15%-ról 12%-ra. Ezzel szemben az MSZP 15%-ról 21%-ra, a DK pedig 4%-ról 8%-ra erősített a biztos szavazók körében. Az LMP és az Együtt-PM esetében nem történt lényegi változás ebben a szavazói csoportban.


Mindezekkel párhuzamosan azonban érzékelhető mértékben nőtt a bizonytalan és szavazatukat titkolók csoportja: május és július között 38-39%, szeptemberben viszont már a szavazók 43%-a nem tud pártot választani vagy nem árulja el választottját.

Az adatfelvétel 2014. szeptember 10. és 17. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás