2014.07.30.

TÁRKI: Már nyaral a közvélemény

A TÁRKI júliusi kutatása szerint júniusról júliusra lényegében egyik párt sem mozdult el statisztikailag jelentősnek tekinthető mértékben a korábbi pozíciójából, csupán a baloldalon belüli kismértékű mozgást emelhetjük ki, miközben a baloldali ellenzék teljes táborának mérete sem változott.
A TÁRKI havi rendszerességgel végzett pártpreferencia vizsgálata az erőviszonyok és a korábbi hónapok eredményei alapján kirajzolódó trendek változatlanságát mutatja. A kormánypártok már megszokott fölényét sem a jobboldali, sem pedig a baloldali ellenzék nem tudja érdemben csökkenteni, habár a baloldalon belül enyhe mértékű mozgolódás figyelhető meg.


Az egyes pártok támogatottsága tehát nem változott az elmúlt egy hónapban. A Fidesz-KDNP tábora a teljes népességen belül júniusban és júliusban is egyaránt 34% volt, az MSZP-é mindkét hónapban 9%, a Jobbiké júniusban 9%, júliusban 10%. A DK és az Együtt 2014 – PM pedig helyet cserélt: a DK eredménye az elmúlt egy hónapban 4%-ról 2%-ra, az Együtt 2014 – PM-é pedig 2%-ról 4%-ra módosult. Az LMP június után júliusban is 2%-os támogatottságot élvez. A bizonytalanok és a válaszukat titkolók együttes aránya is stagnál: júniusban 39%, júliusban 38% volt.

A pártválasztók körében is a változatlanság jellemző: a kormánypártok 56% után 55%-on, az MSZP 16%-ot követően 15%-on, a Jobbik a 15%-os június után 16%-on áll júliusban. A DK és az Együtt 2014 – PM helycseréje a teljes népesség mellett a pártválasztók körében is megfigyelhető: előbbi támogatottsága 6%-ról 4%-ra, utóbbié 4%-ról 6%-ra változott.


Az adatfelvétel 2014. július 16-22. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás