Észak-Magyarország: növekvő szavazási hajlandóság mellett növekvő MSZP és csökkenő Jobbik tábor

A szavazási hajlandóság egy év alatt Észak-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon nőtt, a Jobbik támogatói kevesebben lettek, különösen szembetűnő a fogyatkozás Észak-Magyarországon – derül ki a TÁRKI 2012. november és 2013. október között végzett tizenegy adatfelvételének elemzéséből.

Az 1. ábra alapján látható, hogy miközben az elmúlt egy évben a szavazáson biztosan részt venni szándékozók aránya alig változott, addig az egyes régiókban jelentős változások mentek végbe.

1. ábra: A szavazáson biztosan részt venni szándékozók aránya régiónként negyedévente (%)
ábra

A szavazási hajlandóság tekintetében a tavalyi év végéhez képest az idei év elején az eredetileg is átlag feletti szavazási hajlandóságot mutató Észak-Alföld és az átlag alattit mutató Dél- és Közép-Dunántúl eltérő irányba indult el. Az év közepe óta a magas észak-alföldi és az alacsony dél-dunántúli érték az átlag felé mozdult el, ezzel szemben a közép-dunántúli még alacsonyabb lett. A nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi trend szinte folyamatos emelkedést mutat. Míg Közép-Magyarországon erősen ingadozott a szavazási hajlandóság, addig Budapesten és a Dél-Alföldön szinte nem változott.

Három párt esetében vizsgáltuk a szimpatizánsok táborának alakulását régiónként az elmúlt tizenkét hónapban.

A Fidesz-KDNP népszerűségének országosan tapasztalt gyors, majd lassuló növekedése sok régióban megfigyelhető.

2. ábra: A Fidesz-KDNP iránti szimpátia alakulása régiónként negyedévente (%)
ábra

Nem ez a helyzet Észak-Magyarországon, ahol a párt népszerűsége mindig is elmaradt az átlagostól, s ahol az év eleji növekedés csökkenésbe váltott. Budapesten végig az átlag alatti ingadozva stagnálás, az Észak-Alföldön átlag fölötti, Közép-Magyarországon átlag körüli ingadozás látható.

Az MSZP szimpatizánsok aránya (3. ábra) az előző év végén három régióban volt magasabb az országos átlagnál: Észak-Magyarországon, Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon. Az év során az országos szintű csökkenés, majd stagnálással szemben Észak-Magyarországon – egy nagy visszaesés után – a párt népszerűsége még nőtt is, a közép-magyarországi és közép-dunántúli előny ezzel szemben elveszett.

3. ábra: Az MSZP iránti szimpátia alakulása régiónként negyedévente (%)
ábra

A Jobbik népszerűsége az év során országos mértékben valamelyest csökkent (4. ábra). Észak-Magyarországon viszont az év elején még nőtt is, és egészen őszig magasan átlag feletti volt, azonban őszre az országos szintre esett.

4. ábra: A Jobbik iránti szimpátia alakulása régiónként negyedévente (%)
ábra

Az Észak-Alföldön és Közép-Magyarországon, illetve – kisebb mértékben – a Közép-Dunántúlon a Jobbik népszerűsége a tavalyi év végéhez képest az idei év során visszaesett, de őszre ismét elérte a korábbi szintet.

Sik Endre (TÁRKI)