Változatlanság és változások

Az elmúlt tizenkét hónap alatt a szavazási hajlandóság nem sokat változott, ezzel szemben a pártszimpátia változása - leginkább a 2012. november és 2013. január közötti időszakhoz képest – a többi időszakban markáns eltéréseket mutat - derül ki a TÁRKI 2012. november és 2013. október között végzett adatfelvételeinek elemzéséből.

Az év vége s a választási év közeledtével úgy véljük, célszerű áttekinteni azoknak a tényezőknek az alakulását az elmúlt tizenkét hónap alatt (mivel augusztusban nem volt adatfelvétel, ezért tizenegy hónap adatai alapján), amelyek a választási magatartás legfontosabb jellemzőinek tekinthetők: a szavazási hajlandóságot és a pártszimpátiát. Az elemzést háromhavi (kivéve az utolsó időszakot, ahol csupán két hónap adatait összegeztük) bontásban végezzük, amivel egyfelől csökkentjük a havi ingadozások zavaró hatását, másfelől a nagyobb elemszám az egyes társadalmi csoportok részletesebb elemzését teszi lehetővé.

Az első ábra alapján látható, hogy az elmúlt tizenegy hónap alatt a szavazási hajlandóság nem sokat változott.

1. ábra A szavazáson biztosan résztvevők és biztosan részt nem vevők aránya 2012 november és 2013 október között (háromhavi bontásban, %)
ábra

Ezzel szemben a pártszimpátia változása - leginkább a 2012. november és 2013. január közötti időszakhoz képest – a többi időszakban markáns eltéréseket, illetve gyenge, de trendszerű változásokat mutat.

2. ábra A pártok szimpatizánsainak aránya 2012 november és 2013 október között (háromhavi bontásban, %)
ábra

Az első időszakhoz képest a második időszakban megugrott, majd stabilizálódott a Fidesz népszerűsége, illetve visszaesett és stabilizálódott az MSZP és az LMP szimpatizánsainak tábora. A teljes időszakban változatlan az Együtt2014-PM, kis mértékben csökken a Jobbik és még kisebb mértékben nő a DK potenciális szavazóinak aránya.

Sik Endre (TÁRKI)