2012.03.28.

TÁRKI: Tavaszi zsongás

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. márciusi pártpreferencia-kutatása alapján a kormánypártok előnye továbbra is meggyőző. Az elmúlt hónapokban a bizonytalanok aránya magas szinten, kisebb ingadozások mellett ugyan, de inkább stagnált, ám ezt követően február után márciusban is tovább csökkent a pártot választani nem tudók aránya.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján az elmúlt egy hónapban a teljes népesség és a pártválasztók körében egyaránt nőtt a FIDESZ-KDNP támogatottsága, eközben a pártválasztók körében csökkent az MSZP népszerűsége, a pártválasztásukat eltitkolók részesedése pedig valamelyest csökkent. A pártpreferenciájuk tekintetében bizonytalanok arányának csökkenéséből úgy tűnik, hogy ebből főleg a kormánypártok profitáltak. A Tárki a FIDESZ-KDNP támogatottságát a teljes népességen belül 5 százalékponttal, a pártválasztók körében pedig 6 százalékponttal mérte magasabbnak a megelőző hónapinál. A februári 20%-ról márciusra 25%-ra nőtt ugyanis a FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, míg a szocialista pártra a februári 13% után márciusban 12% szavazna. A pártszimpátia tekintetében bizonytalanok vagy titkolózók aránya a februári 47% után 44%-ra csökkent. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága a februári 39%-ról 45%-ra nőtt, az MSZP-é viszont 26%-ról 21%-ra csökkent.


A másik két parlamenti párt közül a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül változatlan, februárban és márciusban egyaránt 11-11% volt, a pártválasztók között viszont kismértékben, 21%-ról 19%-ra csökkent a táboruk. Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül a februári 3%-ról egy hónap alatt 4%-ra változott, pártválasztók körében pedig 7%-ról 8%-ra módosult, azaz lényegi elmozdulás itt nem történt.


A Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 3%-a, a pártválasztók 5%-a szavazna márciusban, azaz támogatottságuk éppen olyan, mint februárban volt.



A kutatás adatfelvétele 2012. március 14. és 20. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás