2011.12.14.

TÁRKI: A választások óta nem volt ilyen alacsony a kormánypártok támogatottsága

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. decemberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint a FIDESZ-KDNP támogatottsága – folyamatos népszerűségvesztése eredményeképp – a tavalyi választások óta nem volt ilyen alacsony, miközben a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya újra emelkedett, így ismét minden második választópolgár sorolható ide.


A Tárki rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is vezet a FIDESZ-KDNP a többi párt előtt, de előnye folyamatosan olvad: a 2010-es parlamenti választások óta nem volt ilyen alacsony a kormánykoalíció támogatottsága, és egyben nem volt ilyen kicsi a különbség a kormánypártok és a nagyobb ellenzéki erők között. Decemberben újra nőtt a pártválasztásukban bizonytalanok és az azt eltitkolók aránya, így pár hónap után ismét a választók fele nem tud vagy nem akar véleményt nyilvánítani a pártválasztás kapcsán.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján az elmúlt egy hónap alatt a FIDESZ-KDNP támogatottsága csökkent, az MSZP-é pedig kissé nőtt, így a két párt támogatottsága közti különbség csökkent. A kormánypártok szimpatizánsai a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 23%-ról decemberben 19%-ra csökkent, míg a szocialista párt támogatottsága novemberben 10% volt, december pedig 12%-on áll. Eközben a bizonytalanok és a nem válaszolók aránya is kismértékben emelkedett: novemberben a kérdezettek 48%-a, decemberben pedig 51% tartozott ide, azaz továbbra is a választók fele bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását. A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága 4 százalékponttal (a novemberi 44%-ról decemberre 40%-ra) csökkent. Az MSZP szimpatizánsainak aránya ebben körben szignifikáns mértékben, 5 százalékponttal volt magasabb decemberben, mint novemberben.


A másik két parlamenti párt támogatottsága nem változott az előző egy hónap alatt: a Jobbik a teljes népesség körében a novemberi 11% után decemberben a választók 10%-ának támogatását élvezi, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 22%-nyian szavaznának a pártra. Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül november után decemberben is 4%-ot tesz ki, a pártválasztók között pedig 7%-ról 8%-ra változott.


A parlamenten kívüli Demokratikus Koalíció az előző havi támogatottságát megőrizte: a teljes népességen belül 2%, a pártválasztók között 4% a párt szimpatizánsainak részesedése.



A kutatás adatfelvétele 2011. november 30. és december 7. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás