2011.11.23.

TÁRKI: Előzés Jobbról

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. novemberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint a Jobbik most először megelőzte az MSZP-t.


A Tárki rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is számottevő mértékben vezet a FIDESZ-KDNP a többi párt előtt azzal együtt is, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan csökken a támogatottsága. A novemberi kutatás legfontosabb eredménye azonban az, hogy a Jobbik elmúlt egy évi folyamatos erősödése és az MSZP stagnálása eredményeképp a Jobbik a TÁRKI kutatásai történetében most először megelőzte a szocialista pártot, és így a második legerősebb támogatottságú párttá vált. A nemrégiben megalakult Demokratikus Koalíció a teljes népesség 2%-át, a pártválasztóknak pedig 4%-át szólította meg sikeresen.


Ami az elmúlt egy hónap alatt történt változásokat illeti, az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP és az MSZP támogatottsága lényegében változatlan. A kormánypártok szimpatizánsai a teljes felnőtt lakosság körében októberben és novemberben egyaránt 23%-ot tett ki, míg a szocialista párt támogatottsága októberben 11%, novemberben pedig 10% volt. Eközben a bizonytalanok és a nem válaszolók aránya is alig változott: októberben a kérdezettek 50%-a, novemberben pedig 48%-a tartozott ide, azaz továbbra is a választók fele bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását. A pártválasztók körében a kormánypártok és a szocialisták támogatottsága terén nem történt lényegi változás az előző egy hónapban: a FIDESZ-KDNP októberi 46%-os támogatottsága 44%-ra, az MSZP előző havi 22%-os részesedése novemberre 20%-ra változott.


A másik két parlamenti párt közül a Jobbik - folyamatos növekedése hatására - az elmúlt egy évben megduplázta szavazói arányát, így a teljes népességben novemberre 11%-nyian, a pártválasztók körében pedig 22%-nyian szavaznának a pártra, ami mindkét esetben halvány, 1-2 százalékpontos növekedés az előző havi támogatottsághoz képest. Eközben az LMP szavazóinak aránya a teljes népességen belül 5%-ról 4%-ra, a pártválasztók között pedig 10%-ról 7%-ra változott.



A kutatás adatfelvétele 2011. november 10-15. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás