2011.10.26.

TÁRKI: Változatlan trendek

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. októberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint az elmúlt egy évhez hasonlóan tovább csökkent a FIDESZ-KDNP támogatottsága, miközben a bizonytalanok aránya továbbra is nagyon magas: a kérdezettek több mint fele nem tud pártot választani vagy titkolja választását.


A Tárki rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ-KDNP a többi parlamenti párt előtt annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben folyamatos olvad a támogatottságuk: tavaly november óta felére csökkent a kormánypártok szimpatizánsainak aránya. Eközben, szintén az előző egy év alatt az MSZP és az LMP tábora – kis kilengések ellenére – lényegében stagnál, a Jobbiké viszont megduplázódott, csakúgy, mint a bizonytalanoké.


Ami az elmúlt egy hónap alatt történt változásokat illeti, az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a szeptemberi 24%-ról októberre 23%-ra, a szocialista párté pedig 10%-ról 11%-ra módosult. Eközben a bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: szeptemberben a kérdezettek 51%-a, októberben pedig 50%-a tartozott ide azaz továbbra is minden második választópolgár bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását. Ez a politikai mezőben több civil mozgalom számára lehetőséget jelent, ami az elmúlt hetekben láthatóvá is vált, de ezek támogatottságát a havi rendszeres pártpreferencia-kutatásunk módszertanával nem tudjuk mérni. A pártválasztók körében viszont a kormánypártok támogatottsága a szeptemberi 50%-ról 46%-ra csökkent, míg az MSZP-é lényegében nem változott, hiszen 21%-ról 22%-ra módosult, így a két párt támogatottsága közti különbség októberben tovább csökkent. Ebben a hónapban akár a teljes népesség, akár a pártválasztók körében nézzük, lényegében két kormánypárti szavazóra egy szocialista választó jut. Ugyanez az arány egy évvel ezelőtt, tavaly novemberben még 5:1-hez volt a FIDESZ-KDNP javára. A 2011. októberi adatfelvételünk még az MSZP-frakció kettéválása és a Demokratikus Koalíció megalakulása előtt történt.


A másik két parlamenti párt közül a Jobbik támogatottsága nem változott, az LMP-é viszont kismértékben nőtt. A Jobbik szavazóinak aránya a teljes népesség körében 10% volt mind szeptemberben, mind pedig októberben, a pártválasztók körében pedig 21%-ról 20%-ra változott, miközben az LMP-é a teljes népességen belül 3%-ról 5%-ra, a pártválasztók között pedig 7%-ról 10%-ra nőtt.



A kutatás adatfelvétele 2011. október 13-18. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás