2011.02.23.

Tovább olvadt a kormánypártok előnye, de hegemóniájukat senki nem fenyegeti

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. februári pártpreferencia-kutatása szerint a FIDESZ-KDNP továbbra is jelentősen népszerűbb minden más politikai pártnál, ugyanakkor támogatottsága november óta folyamatosan olvad, és ez a csökkenő tendencia februárban is folytatódik. Az ellenzéki pártok szavazótábora azonban változatlanul töredéke a kormánypártokénak. A FIDESZ-KDNP népszerűség-csökkenése az elmúlt hónapokkal ellentétben nem a bizonytalanok táborának növekedésével, hanem a többi párt szavazótáborának kismértékű bővülésével járt együtt, de az ellenzéki pártok táborának növekedései olyan alacsony mértékűek, hogy egyik párt esetében sem okoznak számottevő emelkedést.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében az elmúlt évhez hasonlóan a FIDESZ-KDNP jelentős fölényét mutatja: a kormánypártok szimpatizánsainak tábora hónapok óta sokszorosa az ellenzéki pártokénak, annak ellenére, hogy november óta egyértelműen csökkenő tendenciát mutat a FIDESZ-KDNP szavazótáborának nagysága. Az elmúlt hónapokkal ellentétben azonban a kormánypártok támogatottságának csökkenése nem a bizonytalan választók táborának növekedésével, hanem a többi párt szavazótáborának kismértékű bővülésével jár együtt, ami azonban egyetlen ellenzéki párt esetében sem jelent lényeges erősödést.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a januári 38%-ról 37%-ra, a szocialista párté pedig 10%-ról 11%-ra módosult, azaz a teljes népesség körében nem történt jelentős változás egyik párt esetében sem. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott lényegesen, hiszen e két csoport együttesen 40%-ot tett ki januárban, februárban pedig 38%-ot. A figyelemreméltó elmozdulást a pártválasztók körében találjuk: a FIDESZ-KDNP támogatottsága ugyanis a januári 65%-ról februárra 61%-ra csökkent, miközben az MSZP-é 17%-ról 18%-ra változott. Ha azonban a 2010 novembere óta tartó időszak változásait összegezzük, akkor azt találjuk, hogy a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes népességen belül (49-ről 37%-ra) 12 százalékponttal, a pártválasztókon belül pedig (71-ről 61%-ra) 10 százalékponttal csökkent. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében nem változott november óta (10% körül mozog), a pártválasztók körében pedig (14-ről 18%-ra) 4 százalékponttal nőtt. Mindez azt is jelenti, hogy míg novemberben egy MSZP-szavazóra öt FIDESZ-KDNP szavazó jutott, addig februárra egy szocialista szimpatizánsra már csak három és fél kormánypárti szavazó jut.


A másik két parlamenti párt támogatottsága továbbra sem változott számottevően az elmúlt egy hónapban, hiszen a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6%-a helyett 7%, az LMP-re 4% helyett 5% szavazna, azaz mindkét párt esetében csupán elenyésző elmozdulás történt. A pártválasztók körében a Jobbik tábora 12%-ra nőtt a januári 11%-ról, az LMP-é pedig 6%-ról 8%-ra változott.



TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás