A magyarok zenei mindenevők

Az EU keleti határán élő nemzeti kisebbségek közül az ukrajnai és a szlovákiai magyarok szeretik a legjobban a zenét – annak minden fajtáját, míg a magyarországi szlovákok szeretik legjobban a többségi társadalom zenéjét – állapította meg az a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet részvételével zajló összehasonlító kutatás (ENRI-East, http://www.enri-east.net/en/), amely a társadalmi-etnikai identitás alakulását vizsgálja az EU keleti határai mentén elterülő országok nemzeti-etnikai kisebbségeinek körében.
A zene a nemzeti kisebbségek számára az identitás megéléséhez vagy kifejezéséhez még fontosabb eszköz lehet, mint a többségi társadalom számára. A kelet- és közép-európai kisebbségek többsége jobban szereti saját zenéjét a többségi társadalom zenéjénél. Csak néhány esetben találunk kivételt ez alól: ilyenek a kaliningrádi régióban élő litvánok, a Fehéroroszországban és Ukrajnában élő lengyelek, akik kis mértékben jobban szeretik az orosz vagy ukrán zenét, mint a litván vagy lengyel muzsikát, és ilyenek még a magyarországi szlovákok is, akiknek harmada kedveli a magyar, de csupán ötöde szereti a szlovák zenét. (Az alábbi térképen szereplő első szám azok arányát mutatja, akik csak a többségi társadalom, a második azokét, akik csak a saját zenét szeretik.)

A többségi, illetve a saját kisebbségi zenét kedvelők aránya az egyes nemzeti kisebbségek körében az EU keleti határán lévő EU-s és nem EU-s tagállamokban (az első szám a többségi, a második a kisebbségi zenét kedvelők aránya)*
ábra
*Az egyes kisebbségek és országok Északról Dél felé haladva: oroszok Lettországban, Fehéroroszok, lengyelek és oroszok Litvániában, litvánok a kaliningrádi régióban (Oroszország), lengyelek Fehéroroszországban, fehéroroszok és ukránok Lengyelországban, lengyelek és magyarok Ukrajnában, magyarok Szlovákiában, szlovákok Magyarországon.


Az EU keleti határain élő nemzeti kisebbségek közül az ukrajnai és szlovákiai magyarok, illetve a Lengyelországban élő ukránok a zene minden formáját sokkal jobban szeretik a többi kisebbséghez viszonyítva. A magyarországi szlovákok a szlovák muzsikánál jobban kedvelik a magyar zenét, s a globális zenét is talán csak azért nem, mert a többi vizsgált kisebbséghez képest a magyarországi szlovákok sokkal idősebbek. A kaliningrádi régióban élő litvánok és a Fehéroroszországban élő lengyelek viszont nem nagyon kedvelik a zenét, számukra a kisebbségi identitás megéléséhez a zene nem fontos.

A kutatásról

Az ENRI-East (Interplay of European, National and Regional Identities: Nations between States along the New Eastern Borders of the European Union) című nemzetközi kutatás az EU keleti határán lévő nyolc ország tizenkét kisebbsége társadalmi-etnikai identitását vizsgálja az EU 7. keretprogramja finanszírozásában, tizenegy kelet- és közép-európai kutatóintézet, köztük a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet részvételével. Az egyes kisebbségek körében végzett kérdőíves kutatás 400 illetve 800 fő válaszain alapul. A kérdőíves kutatásokat 2009 telétől 2010 tavaszáig bonyolították le az egyes országokban.

Sik Endre (TÁRKI)