2010.11.24.

Alig látszik az ellenzék…

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010. novemberi pártpreferencia-kutatása továbbra is erős kormánypártokat és alacsony szinten stagnáló ellenzéket mutat. A parlamenti pártok támogatottsága az elmúlt hónapokban lényegében változatlan; némi mozgás csak a kormánypártok népszerűségének halvány erősödése kapcsán látható.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében a választások óta eltelt időszakhoz nagyon hasonló képet mutat novemberben is: a kormányzó Fidesz-KDNP támogatottsága messze megelőzi az ellenzéki pártokét, sőt kismértékben még növelte is előnyét, amelyet a Jobbik és az MSZP táborának halvány csökkenése kísér.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az októberi 44%-ról 49%-ra nőtt, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 11%-ról 10%-ra változott. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága az októberi 66%-ról 71%-ra, az MSZP-é pedig 16%-ról 14%-ra módosult.


A másik két parlamenti párt támogatottsága is alig változott novemberben: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6%-a, az LMP-re 4%-uk szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik előző havi 10%-os támogatottsága 8%-ra csökkent, az LMP tábora azonban októberben és novemberben is egyaránt 6%. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét, amely így is csak 1% mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.



TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás