2010.09.29.

TÁRKI: Stabil viszonyok

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010. szeptemberi havi rendszeres pártpreferencia-kutatása leginkább a pártok közti erőviszonyok stabilitására hívja fel a figyelmet: a Fidesz-KDNP szavazói tábora továbbra is négyszerese a második helyezett MSZP táborának.


A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat eredménye szerint kis elmozdulások mellett a Fidesz-KDNP fölénye továbbra is tetemes minden más párttal szemben, beleértve a második legerősebb MSZP-t is. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely alapján reprezentáló kutatás szerint júliushoz képest 34%-ról 39%-ra nőtt a pártválasztás kérdésében bizonytalanok illetve titkolózók aránya.


A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében szeptemberben ugyanúgy 39%, mint júliusban, míg a szocialista párt szavazói a teljes lakosság körében 10%-ot tesznek ki, ami kissé csökkent a júliusi 13% után. A pártválasztók körében azonban a FIDESZ-KDNP tábora a júliusi 60%-ról szeptemberre 65%-ra emelkedett, miközben az MSZP 20%-os támogatottsága 17%-ra csökkent. Ugyanakkor míg a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt tábora közti különbség országos szinten négyszeres az összes választó körében, addig ugyanez az eltérés Budapesten már csak másfélszeres.


A másik két parlamenti párt támogatottsága szeptemberben a teljes népességen belül hasonló: a Jobbikra 5%-uk, az LMP-re 4%-uk szavazna. A pártválasztók körében azonban Jobbik már 8%-nyi, az LMP pedig 7%-nyi szavazatra számíthat. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is egyedül az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét, amely így is csak 1% mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.



TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás