2010.07.28.

TÁRKI: Elbizonytalanodó Fidesz-tábor

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 júliusában havi rendszeres pártpreferencia-kutatásában továbbra is jelentős Fidesz-előnyt mért, annak ellenére, hogy a Fidesz-tábor kissé csökkent, az MSZP támogatottsága pedig valamelyest nőtt. A bizonytalanok aránya kismértékben emelkedett, így csökkent a biztos szavazók csoportja.


A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett júliusi vizsgálat eredménye szerint a FIDESZ-KDNP támogatottsága kissé csökkent, az MSZP-é pedig valamelyest nőtt, mindamellett kissé emelkedett a pártválasztásukban bizonytalanok aránya is az utóbbi egy hónapban. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentős a FIDESZ-KDNP fölénye a többi párttal szemben: a „második helyezett” MSZP-hez viszonyítva háromszoros a kormánypártok előnye. Júniushoz képest 20%-ról 23%-ra nőtt a pártválasztás kérdésében bizonytalanok aránya.


A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében júliusban 39% (szemben a júniusi 46%-kal), míg az MSZP tábora a teljes lakosság körében 13% (a júniusi 10% után). A biztos szavazó pártválasztók körében azonban már 62% a FIDESZ-KDNP (ez az elmúlt hónapokban 65-70% között volt) és 20% az MSZP szavazóinak aránya (szemben az elmúlt hónapok 13-16% közötti arányával), azaz a kormánypártok 42 százalékponttal vezetnek az MSZP előtt.


Az új parlamenti pártok közül ebben a hónapban a teljes népességen belül 7% a Jobbik és 4% a Lehet Más a Politika támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 11% a Jobbiké és 6% az LMP-é; ezek megegyeznek az egy hónappal ezelőtti támogatottsági értékekkel A parlamenten kívüli MDF szavazói a teljes lakosságon és a pártválasztók körében is egy százalékot tesznek ki.
Az adatfelvétel 2010. július 8 és 22. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás