2010.06.24.

Növekvő bizonytalanság

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 júniusában a pártválasztásukban bizonytalanok arányának növekedését mérte havi rendszeres pártpreferencia-kutatásában, ami azonban a legkevésbé a Fidesz-KDNP-t érinti.


A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett júniusi vizsgálat eredménye szerint a négy parlamenti párt támogatottsága nem sokat változott az utóbbi hónapokban. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentős a FIDESZ-KDNP fölénye a többi párttal szemben. Májushoz képest 15%-ról 20%-ra nőtt a pártválasztás kérdésében bizonytalanok aránya, ami legkevésbé a FIDESZ-KDNP eredményét befolyásolja, sőt a kormánypártok támogatottsága még nőtt is kismértékben.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében júniusban 46%, míg az MSZP tábora a teljes lakosság körében 10%. A biztos szavazó pártválasztók körében azonban már 70% a FIDESZ-KDNP és 13% az MSZP szavazóinak aránya, azaz a kormánypártok 58 százalékponttal vezetnek az MSZP előtt.


Az új parlamenti pártok közül ebben a hónapban a teljes népességen belül 7% a Jobbik és 4% a Lehet Más a Politika támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 10% a Jobbiké és 6 százalék az LMP-é. A parlamenten kívüli MDF szavazói a teljes lakosságon belül 1%-ot, a pártválasztók körében pedig kevesebb, mint fél százalékot tesznek ki.


Az adatfelvétel 2010. június 3 és 15. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás