2008.10.29.

Kis elbizonytalanodás ellenzéki oldalon

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett októberi vizsgálat eredménye szerint az alaptendenciák számottevően nem változtak. A Magyar Szocialista Párt támogatottságában kismértékű viszonylagos növekedés tapasztalható a biztos szavazó pártválasztók körében ebben a hónapban, ennek oka azonban, hogy a többi párt biztos szavazói elbizonytalanodtak.
A két nagy párton kívül semelyik párt sem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. Az ellenzék továbbra is vezet a kormánypárttal szemben. Augusztusban a TÁRKI nem végzett Omnibusz kutatást, így az októberi pártpreferencia eredményeket a szeptemberi és a júliusi hónap eredményeivel hasonlítjuk össze.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében októberben 33%, míg szeptemberben 35%, júliusban pedig szintén 33% volt. A kormánypárt támogatottsága a teljes lakosság körében ebben a hónapban 16 % szemben a szeptemberi 14% és a júliusi 16%-os támogatottsággal.

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2008. július és 2008. október között (%)
ábra

A pártválasztók körében a FIDESZ 32 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében 31 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 30%-on áll (júliusban 29%, szeptemberben 24% volt ez az arány), míg a FIDESZ-é ebben a hónapban 61% (júliusban és szeptemberben is 61-61% volt).

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2008. július és 2008. október között (%)
ábra

Az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 1%, a pártválasztók között pedig 3%. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 2%, a pártválasztók körében 3%. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ és az MDF is 2-2%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 51%-a venne részt biztosan (júliusban és szeptemberben is 52-52% volt ez az arány).

Az adatfelvétel 2008. október 9. és 19. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint ±3,1%.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás