2008.09.24. - TÁRKITEKINTŐ

Szabad az időnk

A magyar lakosság leginkább TV-t néz, pedig kimutatható, hogy boldogságot és jó egészségi állapotot inkább a barátokkal való találkozás, a zenehallgatás és a számítógépezés "okoz" - derül ki az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából a TÁRKI által végzett Sport Modul 2007 kutatás eredményeiből.
Az aligha meglepő, hogy a magyar lakosság TV-függő: a megkérdezettek 82%-a naponta néz TV-t. Ehhez képest a naponta zenét hallgatók (45%), internetezők (25%), testet mozgatók (16%) vagy olvasók (12%) aránya eltörpül.

A naponta és hetente legalább egyszer a különféle szabadidős tevékenységet végzők aránya (%)
ábra
Forrás: TÁRKI - ISSP Sport Modul 2007. december

A baráti kapcsolatok ápolása jobbára, a rokonlátogatás szinte kizárólag heti többszöri találkozás formájában ölt testet. Körülbelül a népesség tizede tölti szabadidejét rendszeresen kézművességgel, illetve hetente többször kártyázással és vásárlással. Sporteseményekre, mozira és más kulturális eseményekre ennél kevesebb időt szánunk, a népesség kb. tizede tölti szabadidejét havonta egyszer vagy többször ily módon.

Kik azok, akik nem úgy töltik szabadidejűket, ahogy a többség?
Hogyan függ össze a szabadidő eltöltésének módja és az, hogy miként érzi magát az ember a világban? A negyven év alattiak körében (akik a teljes népesség boldogabb, egészségesebb, az emberekben inkább bízó és soványabb részébe tartoznak) azt találjuk, hogy a barátokkal való találkozás elmaradása, a zenehallgatás és számítógép/internet használat hiánya boldogtalansággal és betegségérzettel jár együtt. Ugyanakkor, azok, akik naponta számítógépeznek/interneteznek, az átlagos negyven év alattiakhoz képest jobban bíznak az emberekben, és soványabbak náluk.

A boldogság- és egészségérzet értéke a barátokkal való találkozás gyakoriságának bontásában (a negyven év alattiak körében , %)¹
ábra

¹A boldogság és egészségség érzet értéke a skálán 1, a boldogtalanság és betegségérzet értéke a skálán 4.

Sik Endre

TÁRKI Zrt.