2008.01.23.

Éljen a család!

Magyarországon a lakosság felének nem jelent gondot a munka és a család összeegyeztetése. Sokkal többen voltak azok, akik szerint a családi élet soha, vagy szinte soha nem akadályozza őket a munkában. Ezen a téren Magyarország áll első helyen a 19 vizsgált ország lakosai körében - derül ki az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából TÁRKI által végzett Work Modul 2005 kutatás eredményeiből.
A 2005 novemberében végzett nemzetközi vizsgálat során két kérdésünk vonatkozott arra, hogy milyen viszonyban áll egymással család és munka, vajon az egyik akadályozza-e a másikat. Egyértelműnek tűnik, hogy a családi élet sokkal kisebb mértékben akadályozza a munkahelyi feladatokat, mint a munkahely a családi életet.

Milyen gyakran érzi úgy, hogy... a munkahelyi feladatai akadályozzák a családi életében?
(szinte soha és soha válaszok együttes gyakorisága %-ban)
ábra
Forrás: TÁRKI- ISSP Work Modul 2005. november

Kelet-Németországban, Szlovéniában, Bulgáriában, Svédországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban válaszolták a legkevesebben, hogy a munkahelyi feladatok szinte soha, vagy soha nem akadályozzák a családi életet. A megkérdezetteknek kevesebb, mint 40 %-a érzi csak, hogy munkája nincs negatív kihatással az otthoni létre. Oroszországban, Csehországban, Írországban és a két dél-európai országban ehhez képest sokaknak nem okoz problémát a munka és család összeegyeztetése. Oroszország van a legjobb helyzetben, a megkérdezettek csaknem kétharmadát szinte soha, vagy soha nem akadályozza a munka a családi életben.

Magyarországon a helyzet átlagosnak mondható, nagyjából a megkérdezettek felének nem jelent gondot a munka és a család összeegyeztetése. Ezzel Norvégiához és az Egyesült Államokhoz áll közel. Skandináviában és Nyugat-Európában ennél kevesebben érzik úgy, hogy a munkahely nincs negatív hatással az otthoni életre.

Sokkal többen voltak azok, akik szerint a családi élet soha, vagy szinte soha nem akadályozza őket a munkában.

Milyen gyakran érzi úgy, hogy... a családi élete akadályozza a munkahelyi feladatainak ellátását?
(szinte soha és soha válaszok együttes gyakorisága %-ban)
ábra
Forrás: TÁRKI- ISSP Work Modul 2005. november

Ezen a téren Magyarország áll első helyen, a lakosság csaknem 90 százaléka szerint a család nem akadályozó tényező. Bulgáriában ugyan kevesen vélték ezt így (59 %), de Magyarországhoz hasonlóan a többi poszt-szocialista országban szintén sokan (80 % körül) érzik úgy, hogy a család nem zavarja munkájukat. Nyugat-Európa és a dél-európai országok lakói közül kevesebben vannak, akiket az otthoni élet nem akadályoz, de még itt is megközelítik a háromnegyedes arányt. Feltűnően kevesek számára (56 %) nem gátló tényező a család Svájcban.

Salát Janka, Dencső Blanka

TÁRKI Zrt.