2007.01.31. - TÁRKITEKINTŐ

Hogyan bizalmatlan a magyar, a lengyel és a szlovák

A magyar, a szlovák és a lengyel lakosok körében a parlamenttel, a pártokkal és a kormánnyal szembeni bizalmatlanság a jellemző - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI vizsgálat legfrissebb eredményeiből.
A három közép-európai ország lakossága körében azt vizsgáltuk, hogy milyen mértékű adott intézményekbe vetett bizalmuk. Adataink azt mutatják, hogy a három ország lakosai körében nagyon alacsony azok aránya, akik teljes mértékben megbíznak a felmérésben szereplő kilenc intézményben..

A vizsgált intézményekben teljes mértékben megbízók aránya a három országban (%)
ábra
Forrás: Forrás: CEORG-TÁRKI 2006. december

Egyik országban sem találunk egyetlen olyan intézményt, amelyben a lakosok több mint negyede teljes mértékben megbízna. Közös a három ország lakossága esetében, hogy a pártokba való teljes mértékű bizalom gyakorlatilag nem létezik.

A nagyfokú bizalom a magyarok körében általában magasabb, míg ellenben a szlovákok esetében alacsonyabb, mint a másik két országban. A magyarok és a lengyelek körében a "politikacsináló trojkával" szemben (kormány-parlament-pártok) a legalacsonyabb a bizalom. A lengyelek körében a köztársasági elnökükkel szembeni bizalmatlanság mértéke nagyon magas, hiszen minden ötödik lengyel lakos teljes mértékben bizalmatlan vele kapcsolatban.

A szélsőséges bizalmatlanság sem jellemző a három ország lakosai körében, a politikacsináló trojkával szemben a magyarok és a lengyelek (és a pártok esetében a szlovákok) negyede-harmada teljes mértékben bizalmatlan, de a többi intézmény esetében a bizalmatlanság csak a megkérdezettek kis részére jellemző.

A vizsgált intézményekkel szemben teljes mértékben bizalmatlanok aránya a három országban (%)
ábra
Forrás: Forrás: CEORG-TÁRKI 2006. december

A bizalom és a bizalmatlanság szélsőséges eseteinek egymáshoz viszonyított aránya alapján arra következtethetünk, hogy a pártokkal szembeni általános bizalmatlanság kivételével határozott eltérések vannak az egyes intézményekkel szembeni bizalom alakulásában.

A vizsgált intézményekben teljes mértékben megbízók és azokkal szemben teljes mértékben bizalmatlanok arányának különbsége a három országban (%)
ábra
Forrás: Forrás: CEORG-TÁRKI 2006. december

A másik két ország lakosaihoz képest a magyarok esetében az Alkotmánybíróságnak és a bíróságoknak általában, a lengyelek körében az egyháznak, a szlovákok esetében a kormánynak és a parlamentnek van határozott bizalmi többlete.

Sik Endre, TÁRKI Zrt.

TÁRKI Zrt.