2006.11.13.

TÁRKITEKINTŐ: Nagyfokú bizalom az orvos által felírt gyógyszerek iránt

A felnőtt magyar lakosság harmada sosem aggódik az orvos által felírt gyógyszerek mellékhatásai miatt; tíz lakosból heten az előírás szerint kiváltják és be is szedik őket, valamint a lakosság fele egészségi probléma esetén mindig az orvos által felírt gyógyszert választja. Ezek az eredmények az európai országokban tapasztalt átlagokat tükrözik, azonban a huszonnégy vizsgált ország közül nálunk érzékelhető egy nagyobb ragaszkodás az orvosokhoz és azok által felírt gyógyszerekhez - derül ki a TÁRKI 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatából (ESS).
Dencső Blanka
A magyar részvétellel történő nemzetközi ESS kutatás 24 európai ország lakosainak egészségügyi helyzetét is vizsgálta, külön hangsúlyt fektetve az orvosságokra és az orvos-beteg kapcsolatokra.
Adataink azt mutatják, hogy a felnőtt magyar lakosság mintegy harmada egyáltalán nem aggódik a mellékhatások miatt, amikor gyógyszert ír fel nekik az orvos, míg minden negyedik ember esetenként azért tart ezektől. A megkérdezettek 17%-a mindig nagyon aggódik a mellékhatások miatt, amikor gyógyszert kell szednie, míg minden tizedik ember nem mindig, de gyakran tart ezektől. A vizsgálatban részt vevő országokban ugyanezeket az arányokat tapasztalhatjuk, azonban Magyarországon az európai átlaghoz képest magasabb azok aránya, akik nem aggódnak a mellékhatások miatt, ha gyógyszert íratnak fel. Nálunk a nők (22%) és az idős, 60 év feletti emberek (21%) tartanak folyamatosan a gyógyszerek mellékhatásától az átlagosnál magasabb arányban, míg a férfiak (47%) és az alapfokú végzettségűek (42%) körében felülreprezentáltak azok, akik sosem aggódnak emiatt.

Milyen gyakran aggódik a mellékhatások miatt, amikor gyógyszert írat fel, milyen gyakran aggódik a mellékhatások miatt? (%)
ábra
Forrás: ESS (European Social Survey) EUTE - TÁRKI, 2005.
Korábban már bemutattuk, hogy adataink szerint a rendszeresen gyógyszert szedő magyarok aránya jóval magasabb, mint az európai országokban tapasztalható átlag (40%), valamint azt is, hogy a nemzetközi porondon a 24 ország közül nálunk a legmagasabb azok aránya, akik évente több, mint tíz alkalommal jártak orvosnál. A vizsgálatban részt vevő személyeket megkértük, hogy gondoljanak vissza arra a legutóbbi alkalomra, amikor az orvosuk olyan gyógyszert írt fel, amelyet korábban még nem használtak, akkor mit tettek. A megkérdezettek háromnegyede úgy pontosan vette be a gyógyszert, ahogyan azt felírta az orvosa, azonban minden ötödik ember nem így járt el: vagy ki sem váltotta a gyógyszert; vagy kiváltotta ugyan, de egyáltalán nem szedte be; vagy ha be is szedte azokat, de nem pontosan úgy, ahogy azt felírták neki. A gyógyszerek szedésének betartásában szintén az európai átlagot hozzuk, a vizsgálatban részt vevő országok összesített eredményét tekintve ugyanezeket az arányokat láthatjuk, tehát az orvos által felírt gyógyszereket az európai lakosság nagytöbbsége kiváltja a gyógyszertárból és be is szedi az alapján, ahogyan azt felírták.

A legutóbbi alkalomkor, amikor az orvos olyan gyógyszert írt fel Önnek, amelyet korábban még nem használt, akkor Ön mit tett?(%)
ábra
Forrás: ESS (European Social Survey) EUTE - TÁRKI, 2005.
A vizsgálatban részt vevő személyeket megkérdeztük arról is, hogy amikor egészségi problémájuk van, milyen gyakran választják az orvos által felírt gyógyszert, s nem a recept nélkül kapható, vagy mások által javasolt szereket. A válaszadók fele mindig az orvos által felírt gyógyszert választja ilyen esetben, míg minden harmadik magyar lakos csak az esetek felében vagy ennél kevesebb alkalommal szed feltétlenül receptes orvosságot. Adataink azt mutatják, hogy az európai átlaghoz képest mi magyarok jobban ragaszkodunk az orvos által felírt recepthez, mint hogy egészségi probléma esetén recept nélkül kapható, vagy mások által javasolt szerekhez nyúlnánk.

Amikor egészségi problémája van, milyen gyakran választja az orvos által felírt gyógyszert?
ábra
Forrás: ESS (European Social Survey) EUTE - TÁRKI, 2005.
Kapcsolódó oldal:
Hírek újdonságok
TÁRKI Egészségtudásközpont
Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálata (European Social Survey)