negyzet_small (1K) Érték-elkötelezett szakszerűség symbol Körültekintő elemzések symbol Megbízható adatok symbol

magyarbrands logo


Adatbank katalóguskopint_logo_t (2K)
gazdaságkutatásVÁLASZTÁSKUTATÁS
2014.09.24.

TÁRKI: Kis változások a pártpreferenciában

A TÁRKI havi rendszerességgel végzett pártpreferencia vizsgálata szokás szerint egy „most vasárnapi” parlamenti választásra kérdez rá, tehát az önkormányzati választásokra vonatkozóan nincs előrejelző értéke. Adataink szerint az erőviszonyok ugyan stabilak, de kisebb kilengések történtek a legutóbbi, júliusi kutatás óta. Az elmúlt két hónap nyertese az MSZP és a DK, míg a Fidesz-KDNP és a Jobbik a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében inkább csökkent.

right_arrow (1K) részletek
2014.03.06.

Válaszadási hajlandóság a politikai közvélemény-kutatásokban

Az utóbbi hetekben a sajtóban elterjedtek különböző számok arra vonatkozóan, hogy a közvélemény-kutatóknak hány embert kell megkeresniük ahhoz, hogy elegendő válaszadójuk legyen egy 1000-1500 fős mintához. A Tárki tapasztalata szerint az elmúlt évtizedben valamelyest romlott a válaszadási arány, de ma is a megkérdezettek kb. 55-60 százaléka válaszol a kérdezőbiztosoknak. Ahhoz tehát, hogy 1000 embertől személyes megkérdezés során választ kapjunk, kb. 1800 embert kell megkérdeznünk. A sajtóban ezzel kapcsolatban elterjedt, 5-10-szeres megkeresésre vonatkozó számok (ha egyáltalán igazak) vagy más intézettől, vagy a közvélemény-kutatást nem személyes, hanem telefonos megkérdezéssel bonyolító cégektől származhatnak.


TÁRKITEKINTŐ
2014.10.01.

A helyzet rossz, de talán nem lesz még rosszabb

A többi kelet-közép-európai országhoz képest a magyarok rosszabbnak látják anyagi helyzetüket, s az év elejéhez képest kevesebben reménykednek a jobb idők eljövetelében – derült ki a TÁRKI 2014 júliusi kutatásából.

right_arrow (1K)tovább

KUTATÁSOK
2014.05.22.

Új kutatási projekt a fókuszban, elindult a STYLE! Strategic Transitions for Youth Labour in Europe

Az Európai Bizottság FP7 keretprogramjából finanszírozott projekt célja, hogy átfogóan elemezze az európai fiatalok magas munkanélküliségének okait, és értékelje e társadalmi probléma kezelése érdekében működtetetett szakpolitikák hatásosságát. A kutatásban, melynek koordinátora a Brightoni Egyetem, 25 egyetem és kutatóintézet vesz részt. A Tárki a családi háttér hatását vizsgáló munkacsomag vezetője, a sérülékeny csoportok helyzetét és a értékek változását vizsgáló munkacsomagokban pedig partnerként vesz részt. A projekt időtartama: 2014. március - 2017. október. További információk a kutatás honlapján és a naponta frissülő blogjában olvashatók.
2014.01.16.

SEEMIG: Interaktív képzés Sik Endre előadásaival

"Tényeken alapuló várofejlesztési stratégiák: migrációs, humán erőforrás és munkaerő-piaci trendek" címmel interaktív képzést tartottak Pécsett a SEEMIG projekt magyarországi partnerei, a Központi Statisztikai Hivatal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézete és Pécs Megyei Jogú Város, valamint a közreműködő szakértő szervezet, a 4 Dimenzió Társadalomtudományi Egyesület 2014. január 13-14-én. A két napos program áttekintést nyújtott a migrációval, humán erőforrással és a munkaerőpiaccal kapcsolatos adatrendszerekről és az ezen területeket érintő trendekről. A TÁRKI vezető kutatója, Sik Endre a SEEMIG külső szakértőjeként két előadást tartott "Kérdőves technikák és eredmények a helyi és országos migrációkutatásban" és "Interaktív gyakorlati képzés I.: feladatok előregyártott állományokon, vizualizációk" címmel. Az előadások prezentációja letölthető innen és innen, az interaktív képzés programja pedig innen érhető el.
2014.01.14.

Az EUBORDERREGIONS FP7-es kutatás 2013-as éve

A TÁRKI részvételével zajló és az EU külső határa menti országok szomszédságpolitikáját vizsgáló "EUBORDERREGIONS" című FP7-es kutatás 2013-as tevékenységét az itt elérhető angol nyelvű hírösszefoglaló mutatja be.
2013.11.27.

A privatizáció hatása a halálozásra - Kutatás négy kelet-európai országban

A TÁRKI koordinálja azt a négy kelet-európai országban zajló adatfelvételt, amely a „PrivMort” (The Impact of Privatization on the Mortality Crisis in Eastern Europe) című kutatás részeként azt vizsgálja, hogy miként hat a privatizáció a halálozási arányszámok alakulására. A projektet a Cambridge-i Egyetem vezeti, adatfelvétel négy országban lesz, amelyeket a TÁRKI koordinálja.

right_arrow (1K)részletek
2013.10.31.

Indikátorfejlesztés a gazdasági, társadalmi, környezeti és az állam működésével kapcsolatos folyamatok monitorozására

A TÁRKI a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal megbízásából, az Államreform Operatív Program (ÁROP) 1.1.10, A jogszabály-előkészítési folyamat racionalizálása kiemelt projektje keretében indikátorfejlesztést és empirikus vizsgálatokat végzett. Az ÁROP 1.1.10. kiemelt projekt alapvető célja, hogy megteremtse a központi közigazgatásban a jogszabályalkotást segítő és a jogalkotói szándéknak megfelelő társadalmi, gazdasági, környezeti kimenetek, eredmények megvalósulását előremozdító szabályozási hatásvizsgálat (Regulatory Impact Assessment - RIA) kapacitásait és elterjessze e gyakorlatot a közigazgatás jogalkotási eljárásai során. A TÁRKI által megvalósított projekt két részprojektből állt.

right_arrow (1K)részletek
2013.08.28.

A magyarok ötöde nyitott a hamis termékek vásárlására

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából a TÁRKI országos reprezentatív közvélemény-kutatás keretében a magyar társadalom hamisításhoz való viszonyát vizsgálta. A kutatás kitér a hamis termékekkel kapcsolatos vásárlási szokásokra, a hamis termékek megvásárlásának motivációira, a hamisítással kapcsolatos attitűdökre és külön vizsgálja az internetes letöltések témáját is.

A kutatást összefoglaló sajtóközleményt itt olvashatja, a Simonovits Bori, Sik Endre, Szalai Boglárka által készített teljes elemzést pedig innen töltheti le.
2012.01.05.

Európai kutatás a határon átnyúló kapcsolatokról

A Tárki részvételével zajló EUBORDERREGIONS című, 2011 márciusában elkezdődött négy éves FP7-es kutatás célja, hogy meghatározza az EU külső határai mentén fekvő határrégiók gazdasági, társadalmi és területi kohézióval kapcsolatos kihívásait és a regionális fejlesztés lehetőségeit.

A kutatás legújabb hírlevele letölthető innen.
2011.12.02.

Az akadályozott és egészségkárosodott emberek élethelyzete Magyarországon

A TÁRKI a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízásából 2010-2011 folyamán kutatást végzett az akadályozott illetve egészségkárosodott aktív korú magyarok körében a TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt V. pillérének keretében. A kutatások kérdőívei, adatbázisai valamint az eredményeket összefoglaló zárótanulmányok innen tölthetők le.

2011.12.02.

A háztartások eladósodottsága és adósságkezelés Magyarországon

A TÁRKI és a Habitat for Humanity Magyarország együttműködésében elkészült országjelentés fókuszában az eladósodottság megelőzésére és felszámolására szolgáló intézkedések, programok hatékonyságának értékelése állt. A kutatás rávilágít, hogy miközben minden negyedik magyarral fordult elő a közelmúltban, hogy anyagi okokból késett valamilyen lakhatással kapcsolatos számlája vagy lakáshitele befizetésével, az adósságkezelés különböző formái legfeljebb néhány tízezer embert érnek el. A tanulmány a dublini központú EU-s szervezet, az Eurofound megbízásából készült 2011-ben, és Magyarországon kívül Írország, Portugália, Svédország vett részt benne

right_arrow (1K) Az angol nyelvű tanulmány letölthető innen.

TÁRKI-kutatás az európai gyermekszegénységről

A TÁRKI Társadalomkutatási Zrt. kutatást végzett a gyermekszegénység témakörében az Európai Bizottság Munka, Szociális és Egyenlő Esélyek Főigazgatósága megbízásából, a brüsszeli székhelyű Applica kutatóintézettel közösen. Az egyéves kutatás 2009. végén zárult. A kutatás célja egy koherens és integrált politikai stratégia előkészítése volt, segítendő a tagországokat küzdelmét a gyermekek szegénysége és a társadalmi kirekesztettsége ellen. Az eredményeket összegző zárótanulmány áttekinti a gyermekszegénység helyzetét, és annak főbb meghatározóit az egyes tagországokban. A jelentés ugyancsak foglalkozik a kapcsolódó szociális és munkaerő-piaci politikák hatékonyságával, és bemutatja a jó gyakorlatokat ezen a téren. Ugyancsak a kutatás céljai közé tartozott a gyermekek jól-létét több dimenzióban is leíró indikátorok azonosítása és ehhez kapcsolódó javaslatok megfogalmazása.

right_arrow (1K)részletek

ADATBANK SZERZEMÉNYEK
2010.07.08.

2010. évi országgyűlési képviselő választás eredményei a TÁRKI Adatbankban

A TÁRKI Adatbankban már elérhető a 2010. évi országgyűlési képviselő választás jegyzőkönyveinek alapján készült adatbázis. Az egyéni és a listás szavazás eredményeit tartalmazó adatbázisokról bővebb információt a következő két adatlapon olvashatnak:

2010. évi országgyűlési képviselő választás egyéni választóköri szavazás szavazatszámlálásának eredményei

2010. évi országgyűlési képviselő választás listás szavazás szavazatszámlálásának eredményei

HÍREK
2014.09.19.

A TÁRKI Zrt. adatfelvételi osztálya vezető instruktort keres

Feladatok:
Az országos instruktori hálózat irányítása, és folyamatos személyes, telefonos valamint internetes kapcsolattartás az instruktorokkal. Az adatfelvételi projektek terepmunkáinak a logisztikai kontrollja. Az országos instruktori hálózat munkájának gazdaságos és hatékony működésének biztosítása

Elvárások:
Több éves kérdezői és instruktori tapasztalat, illetve az adatfelvételi osztályon végzett munkafázisok lényegi ismerete. Alap szintű felhasználói jártasság az MS Word, Excel programokban. Precizitás, logikus gondolkodás, továbbá jó nyelvi, kommunikációs, koncentrációs- és szervezőkészség.

Előny a közvélemény- és piackutatás, az adatelemzés területén szerzett tapasztalat, illetve az SPSS felhasználói szintű ismerete.

Jelentkezni szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel az osztályvezetőnél, az alábbi e-mail címen lehet: zoltan.andrasi@tarki.hu.

A levél tárgyaként kérjük feltüntetni: vezető instruktor
2014.08.19.

Telefonos kérdezőket keresünk!

Telefonos kérdezőbiztosokat keresünk szeptemberi kezdéssel budapesti irodánkba.
Feltétel: telefonstúdiós környezetben szerzett tapasztalat (CATI), vállalkozói igazolvány ill. számlaképesség.
Önéletrajzot a zoltan.andrasi@tarki.hu e-mail címre kérünk!
2014.06.11.

Gál Róbert Iván a nyugdíjkilátásokról

Interjú készült a privatbankar.hu-n Gál Róbert Ivánnal, a TÁRKI és a Népességtudományi Kutatóintézet vezető kutatójával a nyugdíjrendszerről és a nyugdíjkilátásokról.
2014.04.17.

KÖSZÖNJÜK! - Összegyűlt a pénz a Társadalmi Riport 2014 idei elkészítésére.

Lehet, hogy mégis szükség van tényekre alapozott független elemzésekre? Közleményünk, amelyben arról tudósítottunk, hogy bezárjuk az 1990 óta folytatott sorozatunkat, Magyarországon ritkán tapasztalható visszajelzés-hullámot váltott ki.

right_arrow (1K)tovább
2014.04.14.

Egyenlőtlenségek és következményeik a világ gazdagabbik felében: két új könyv a Tárki közreműködésével

A növekvő egyenlőtlenségek hatásaival foglalkozó, harminc ország tapasztalatait elemző kutatás eredményeit az Oxford University Press adta ki, a Tárki pedig bemutatta 2014. április 14-én.

right_arrow (1K)meghívó (angol)
right_arrow (1K)kiadványismertető (angol)
right_arrow (1K)program

right_arrow (1K)Interjú Tóth István Györggyel a kutatás eredményeiről

A kutatásról bővebben itt és itt olvashat.
2014.03.19.

Megjelent (volna) a Társadalmi Riport 2014...

... ha sikerült volna megszereznünk a kormányzat támogatását az 1990 óta megjelenő sorozat idei kötetére.

De minden jel azt mutatja, hogy nem sikerült.

A TÁRKI Társadalmi Riport több mint két évtizeden át tudósított a magyar társadalom állapotáról, mindig a megjelenést megelőző két év szisztematikusan gyűjtött empirikus adatállományaira támaszkodva. 2012-ben történt meg először, hogy a kormány illetékes minisztériumának támogatása nélkül készült el a jelentés. Idén már anélkül sem fog.

right_arrow (1K)tovább
2014.01.27.

Ismét a világ legjobb agytrösztjei között a TÁRKI

Az előző két év után 2013-ben ismét a nemzetközi élvonalba került a TÁRKI a "Think Tanks and Civil Society Program" keretében évenként kiadott értékelés alapján. A 2014. január 22-én megjelent 2013-as évi tevékenységet rangsoroló listán a TÁRKI továbbra is világ think tankjeinek elitjébe tartozik. A közép- és kelet-európai kutatóintézetek összesített, minden szakterületet figyelembe vevő listáján továbbra is a 37. helyet foglaljuk el, a társadalompolitikai think tankek közül - három hellyel előrébb lépve - a világon a 44., a gazdaságpolitikai agytrösztök listáján pedig a tavalyi helyezéssel megegyezően idén is a 71. helyre kerültünk.

right_arrow (1K)részletek.
2013.11.22.

Értékszerkezet 2013-ban – egy polarizálódó politikai térben

A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. 2009 után 2013-ban megismételte a magyar társadalom értékszerkezetét vizsgáló kutatását, melyet 2013. november 22-én 10:00 órakor a Kossuth Klubban (Budapest VIII. Múzeum utca 7.) nyilvános beszélgetés formájában mutattunk be. 2013-ban arra kerestük a választ, hogy mi változott 2009 óta, máshova kerültünk-e a világ értéktérképén, másképpen gondolkodunk-e a közintézményeinkről, jobban bízunk-e egymásban és hogy másképp gondolkodnak-e az egyes társadalmi csoportok vagy eltérnek-e az attitűdök a különböző politikai nézetűek között. Az eseményről bővebb információt itt talál.

2013.10.28.

Dávid Kriszta informatikusunk harmadik lett a Spanyolországban rendezett Európa-bajnokságon

Kollégánk, Dávid Kriszta nyerte a bronzérmet a női 10m légpisztoly versenyszámban a parasportlövő Európa-bajnokság utolsó napján, a spanyolországi Alicantéban. Gratulálunk Kriszta, büszkék vagyunk a teljesítményedre!
2013.06.04.

Sik Endre az ELTE Professor Emeritusa lett

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója és az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára Professor Emeritus címet kapott az ELTE Szenátusától. Gratulálunk!

2013.05.09.

Megjelent a TÁRKI Monitor jelentések 2012 "Egyenlőtlenség és polarizálódás a magyar társadalomban" címmel

A teljes kötet letölthető. (pdf, 9MB)

2013.05.13.

Interjú Kolosi Tamással

A Népszabadság egészoldalas interjút közölt Kolosi Tamással, a TÁRKI elnökével "A stílussal van a legfőbb baj" címmel. A beszélgetés apropója a nemrég megjelent tanulmánykötetünk, a Társadalmi riport 2012 kötet volt.

KONFERENCIÁK, PUBLIKÁCIÓK
2014.07.02.

Sik Endre a a magyar-szlovák-ukrán hármashatár térségének migrációs folyamatairól

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója "Migrációs folyamatok a magyar-szlovák-ukrán hármashatáron" címmel tartott előadást az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete 2014. június 25-26-án "Határok és határtérségek" címmel rendezett konferenciáján Nyíregyházán. Az előadás letölthető innen, a konferencia programja és további előadásai pedig elérhetőek itt.
2014.05.01.

Sik Endre a munkaerő-migrációról

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója "Határokon átnyúló munkaerő-piaci és jövedelemszerző mozgások címmel" tartott előadást 2014. április 30-án az XVII. Országos Adójogi Konferencián, Velencén. Az előadás megtekinthető itt.

2014.03.22.

Sik Endre előadása a közép-európai migrációról

Sik Endre, a TÁRKI kutatója a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által 2014. március 21-22-én Budapesten rendezett Szlovák-Magyar Demográfiai Konferencia migrációs paneljében. A Neighbourhood Dialogues sorozat keretében szervezett konferencián Sik Endre előadásának prezentációját "Four études on migration in Central European countries" címmel itt találja.

2014.03.11.

Részvétel és pártszimpátia - konferenciaelőadás

Sik Endre és Szeitl Blanka, a TÁRKI kutatói részt vettek a Politikatörténeti Intézet "Parlamenti választások és politikai előrejelzés VI." című konferenciáján 2014. március 6-án. A "Részvétel és pártszimpátia" című előadás letölthető innen.
2013.12.11.

TÁRKI-kutatók a Gazdasági Versenyhivatal konferenciáján

A TÁRKI két kutatója is részt vett a Gazdasági Versenyhivatal által 2013. december 5-én a Versenyjogi Világnap alkalmából rendezett "Milyen szerepe van a versenynek a szegénység csökkentésében?" című konferencián. Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója "A szegénység okai és a szegénység csökkentés eszköztára: hol jó, ha több a verseny?" címmel tartott előadást (a prezentáció pdf-ben letölthető innen), Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója pedig a konferencia panelbeszélgetésében vett részt.

2013.12.05.

Nemzetközi workshop a hátrányos helyzetű csoportok indikátorairól

A TÁRKI részvételével zajló EU FP7-es InGRID-kutatás (Inclusive Growth Research Infrastructure Diffusion) keretében nemzetközi szakértői workshopot rendezett a TÁRKI a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok jellemzőit mérő indikátorok fejlesztéséről 2013. november 27-29. között a Béke Radisson Blue Hotelben. A kutatásról részletesebben itt és itt olvashat, a workshop előadásai pedig itt érhetők el.

2013.11.04.

Szivós Péter brazíliai előadása a szegénység- és panelkutatások módszertanáról

Szivós Pérer 2013. október 22-24. között részt vett az EUROsociAL által rendezett konferencián, amelynek célja a brazíliai szegénységgel kapcsolatos panelfelvétel előkészítése volt. Az előadók a szegénységmérés és a panelfelvételek latin-amerikai és európai tapasztalatait osztották meg a résztvevőkkel, így Szivós Péter a longitudinális adatfelvételekkel kapcsolatos, a TÁRKI-ban több évtized alatt összegyűlt ismereteket mutatta be. Az angol nyelvű előadás megtalálható itt.
2013.10.31.

Előadás a piréz-jelenségről

Sik Endre és Dudás Edina "A piréz-jelenségről" címmel előadást tartott a MÚOSZ Belpolitikai Szakosztálya által szervezett Mérők Klubjában 2013. október 31-én. Az előadás letölthető innen.
2013.10.30.

Politikai törésvonalak és ideológiai identitásmintázatok

Enyedi Zsolt (CEU), Tardos Róbert (ELTE) és munkatársunk, Fábián Zoltán előadást tartottak a Magyar Szociológiai Társaság "A hazai intézményes szociológia 50 éve" című jubileumi konferencia "Társadalmi/politikai törésvonalak" szekciójában (Budapest, MTA TKI Szociológia Intézet, 2013. október 25.). A "Szakadások és érintkezési felületek: politikai törésvonalak és ideológiai identitásmintázatok kapcsolathálózati megközelítésben." című prezentáció letölthető a "Törésvonalak, értékek és az identitás szerepe a magyar pártrendszer átalakulásában, 2000-2014" című OTKA kutatás honlapjáról.
2013.10.29.

Előadás a romák helyzetéről és diszkriminációjáról

Bernát Anikó és Simonovits Bori az Európa Tanács Ad Hoc Romaügyi Szakértői Tanácsának (CAHROM) budapesti tematikus szakértői látogatása alkalmából rendezett a „Küzdelem a romákat érintő diszkrimináció, erőszak, gyűlöletbeszéd és gyűlöletbűncselekmények ellen” című kerekasztal-konferencián "Researches on the situation of an discrimination against the Roma in Hungary" címmel vitaindító előadást tartott 2013. szeptember 4-én. Az esemény házigazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága volt. Az angol nyelvű előadás prezentációja letölthető innen.
2013.10.28.

Sik Endre előadása a magyar-ukrán határmenti kapcsolatokról

Sik Endre "Jobblét felé vezető utak a magyar-ukrán határ mentén" címmel 2013 szeptemberében előadást tartott a "Skills for Future: Tackling urgent public health challenges with sharing knowledge multiplication - Good experiences and working on "white fields" for better health" című konferencián Nyíregyházán. Az előadás prezentációja elérhető itt.
2013.10.27.

Európai szegénységkonferencia szekciója TÁRKI-kutató vezetésével

A European Network for Social Policy Analysis (ESPAnet) 2013. évi konferenciáján, melyet ez év szeptember 5-7. között tartottak a lengyelországi Poznanban, Gábos András, a TÁRKI kutatója, Tim Goedemével (Herman Deleeck Centre for Social Policy - University of Antwerp) közösen konferenciaszekciót szerveztek és vezettek 'Poverty and Social Assistance Dynamics from a comparative perspective' címmel. Az elhangzott előadások és a kapcsolódó tanulmányok, valamint további részletek a konferencia honlapján.
2013.10.25.

Előadás a romákkal kapcsolatos attitűdökről

Bernát Anikó előadást tartott "Integráció a fejekben? A romákkal kapcsolatos társadalmi attitűdök Magyarországon" címmel a Republikon Intézet "Romakérdés és hátrányos helyzet - Kitörési pontok és stratégiák" című konferenciáján 2013. október 25-én. Az előadás letölthető innen.
2013.10.24.

Előadás a bal- és jobboldali szavazókról

Bernát Anikó és Fábián Zoltán 2013. szeptember 26-án előadást tartott "Bal- és jobboldal: Vonzások és választások" címmel a Mérők Klubja szeptemberi klubnapján. A Mérők Klubjának szervezője a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Belpolitikai Szakosztálya. Az előadást prezentációja elérhető itt.
2013.10.15.

Trendek és fejezetek a magyarországi jövedelem-egyenlőtlenségek alakulásáról - Tóth István György előadása

Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója 2013. októberében előadást tartott Brüsszelben a CEPS, az Intereconomics és a ZBW – Leibniz Information Centre for Economics által "Egyenlőtlenségek Európában: mit lehet és mit kell még tenni?" címmel rendezett konferencián. A konferencia programja itt elérhető, a prezentáció megtekinthető itt.
2013.06.10.

A növekvő egyenlőtlenségek társadalmi hatásai - a GINI-projekt zárókonferenciája

A TÁRKI részvételével is zajló EU FP7-es, a növekvő egyelőtlenségek társadalmi hatásait vizsgáló Growing Inequalities' Impact (GINI) című kutatási projektjének zárókonferenciáját 2013. június 4-5-én tartották Amsterdamban.

right_arrow (1K)részletek

A TÁRKI-ról

A TÁRKI-ról

A TÁRKI 25 esztendeje van jelen a hazai és nemzetközi empirikus társadalomkutatásban. Kiemelt kutatási területeinkbe tartoznak a társadalmi rétegződés és mobilitás, a munkaerőpiac, a jövedelmi eloszlás, a fogyasztás és életstílus, valamint a társadalmi attitűdök vizsgálata. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap tevékenységünkben a piac- és martketingkutatás, valamint az egészségügyi kutatások. 2007-ben megalakult a Kopint-TÁRKI Zrt., amely gazdaság- és konjunktúrakutatással foglalkozik. Főbb tevékenységi területeink:

  • stratégiai tanácsadás kormányzati és üzleti ügyfelek számára
  • mikroszimulációs adatbázis modellek fejlesztése (pl. az adó- és jóléti rendszer, a választási rendszer működésére)
  • felmérések és kutatásjelentések készítése gazdasági és társadalmi folyamatokról (megtakarítások, inflációs várakozások, stb)
  • társadalmi és politikai attitűdök, vélemények felmérése
  • vállalati felmérések

A TÁRKI Zrt. Adatfelvételi Osztálya országos kérdezőbiztosi hálózatot működtet, amellyel rendszeresen vizsgáljuk a lakosság, a háztartások, önkormányzatok és a vállalatok körülményeit, döntéseit, fogyasztói magatartását.
A TÁRKI Adatbank Magyarországon az egyetlen nyilvános társadalomkutatási adatarchívum, amely empirikus társadalomkutatási adatbázisokat, gyűjt, tárol és terjeszt digitálisan a hazai és nemzetközi kutatói és oktatói közösség körében.
Számos nemzetközi kutatási együttműködésben és szervezet munkájában veszünk részt. A TÁRKI az Adatbank révén tagja az IFDO-nak (International Federation of Data Organization), a CESSDÁ-nak (Council for European Social Science Data Archives), az észak-amerikai ICPSR-nek. Részt veszünk az ISSP (International Social Survey Program) és az ESS (European Social Survey) nemzetközi kutatási programokban. A Luxembourg Income Study a TÁRKI jövedelemfelvételeit használja adatbázisában. A TÁRKI cseh, lengyel partnereivel közösen megalapította a brüsszeli székhelyű CEORG-ot, amely Közép-Európában rendszeresen vizsgálja a közvéleményt.